Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy Projekt, montaż, serwis
Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.
Witam, mój pierwszy post. Mam antenę pokojową DPM SOLID POLSKA 39dB + jeszcze jakiś Philips 10dB. Mój problem, mianowicie: Odbieram z tej anteny TVP 1 TVP2 POLSAT TVP INFO oraz TVN. Wszystkie kanały wyśmienicie oprócz TVN. Od czasu do czasu obraz jest kolorowy, dźwięk w miarę dobry ale jest lekki szum. Kiedy otworzę okno tak na 45 stopni, to obraz jest kolorowy, dźwięk super (jak na sygnału z pokojowej to jakość HD
). Teraz jeśli je zamknę, przez chwilę obraz i dźwięk jest taki jak przy otwartym. Jednak już po chwili śnieży obraz jak i dźwięk. Dlaczego tak się dzieje? Może jakieś metalowe części okna odbijają fale wysyłane przez te wszystkie satelity? Dodam jeszcze, że mieszkam blisko Rzeszowa (jakieś 40 minut samochodem).
Witam,
Pozostaje mi doradzić, by oglądać przy otwartym oknie...
)
Widocznie sygnał TVN jest słabszy, lub nadawany z innego nadajnika, a więc z innego kierunku. Jeśli dochodzi sygnał zaszumiony, to wzmacniacz tylko ten problem spotęguje. Sugeruję, by zainwestować i zrobić instalację jak Pan Bóg
przykazał - na dachu.
Dla pełni informacji dodam, że sygnał telewizji naziemnej emitują nadajniki naziemne, a nie satelity.
Można też pobawić się trochę i spróbować pochodzić z anteną po pokoju i umiejscowić ją w innym miejscu, a odbiór będzie lepszy.
Nie jestem w stanie podać "na odległość" skutecznego panaceum na Pana bolączki.
Pozdrawiam
Maciej Miszczuk