Forum elpio.pl

Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy   Projekt, montaż, serwis

Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.

#1 20-10-2010 16:42:51

zgredzik
Użytkownik

Antena w domu

Witam, mój pierwszy post. Mam antenę pokojową DPM SOLID POLSKA 39dB + jeszcze jakiś Philips  10dB. Mój problem, mianowicie: Odbieram z tej anteny TVP 1 TVP2 POLSAT TVP INFO oraz TVN. Wszystkie kanały wyśmienicie oprócz TVN. Od czasu do czasu obraz jest kolorowy, dźwięk w miarę dobry ale jest lekki szum. Kiedy otworzę okno tak na 45 stopni, to obraz jest kolorowy, dźwięk super (jak na sygnału z pokojowej to jakość HD smile ). Teraz jeśli je zamknę, przez chwilę obraz i dźwięk jest taki jak przy otwartym. Jednak już po chwili śnieży obraz jak i dźwięk. Dlaczego tak się dzieje? Może jakieś metalowe części okna odbijają fale wysyłane przez te wszystkie satelity? Dodam jeszcze, że mieszkam blisko Rzeszowa (jakieś 40 minut samochodem).

#2 21-10-2010 11:11:54

maciej.m
Użytkownik

Re: Antena w domu

Witam,

Pozostaje mi doradzić, by oglądać przy otwartym oknie...   yikes)

Widocznie sygnał TVN jest słabszy, lub nadawany z innego nadajnika, a więc z innego kierunku. Jeśli dochodzi sygnał zaszumiony, to wzmacniacz tylko ten problem spotęguje. Sugeruję, by zainwestować i zrobić instalację jak Pan Bóg
przykazał - na dachu.
Dla pełni informacji dodam, że sygnał telewizji naziemnej emitują nadajniki naziemne, a nie satelity.

Można też pobawić się trochę i spróbować pochodzić z anteną po pokoju i umiejscowić ją w innym miejscu, a odbiór będzie lepszy.

Nie jestem w stanie podać "na odległość" skutecznego panaceum na Pana bolączki.

Pozdrawiam
Maciej Miszczuk

Stopka forum