Forum elpio.pl

Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy   Projekt, montaż, serwis

Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.

#1 07-10-2010 09:04:18

Dionizy
Użytkownik

Programowalny wzmacniacz wielopasmowy - zakłócenia na wyjściu

Witam

Mam wzmacniacz (jak w tytule) model HMB 10B u którego na wyjściu pojawiły się zakłócenia w postaci delikatnego śnieżenia. Zrobiłem test na kanele 27, podłączając telewizor bezpośrednio do anteny przed wzmacniaczem i bezpośrednio za nim pod złącze testowe oraz pod wyjście po rozgałeżniku z tłumikiem. Obraz na telewizorze podłączonym przed wzmacniaczem jest idealny podłączony po w obu przypadkach już niestety nie ;(
Odbiór sygnału z nadajników w Poznaniu i okolic (Śrem)
Moc z anteny = 70 dB, na złączu testowym (-20dB) = 95dB.
Wyłączyłem wzmacniacz na 15 sek (tak było w instrukcji) ale nie dało to żadnej poprawy.
Ma ktoś pomysł co może być powodem? Zakłócenia pojawiły się w piątek tydzień temu.

#2 22-10-2010 09:37:12

Dionizy
Użytkownik

Re: Programowalny wzmacniacz wielopasmowy - zakłócenia na wyjściu

Dzięki uprzejmości pana Macieja Miszczuka, który wypożyczył mi podobny wzmacniacz udało się znaleźć przyczynę zakłóceń.
Okazało się, że mój wzmacniacz miał zaprogramowany kanał cyfrowy 39, na którym od niedawna zaczęto emitować sygnał a który to właśnie powodował zakłócenia w odbiorze sygnału z anteny skierowanej na nadajnik w Śremie. Wykasowanie tego kanału w 100% rozwiązało problem.

I jeszcze inna informacja dotycząca wzmacniaczy. Mimo, że producent dostarcza taką samą instrukcję do wzmacniacza HMB 10B jak i do TMB 10B to przy eksporcie ustawień na kartę SD tworzone są pliki o innych nazwach niż jest to w instrukcji. Dla HMB jest to plik S00x.tmb dla TMB B00x.tmb (gdzie x jest kolejnym numerem pliku). Wystarczy pod windowsem zmienić nazwę i spokojnie można zrobić import. Inaczej plik nie jest widoczny dla wzmacniacza i pokazuje 'Err'. Poza tym instrukcje jak dla mnie są fatalnie napisane.

Stopka forum