Forum elpio.pl

Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy   Projekt, montaż, serwis

Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.

#1 23-08-2007 21:57:30

sebattt
Użytkownik

Kablówka w domku jednorodzinnym

Witam.

Mój problem dotyczy rozdzielenia sygnału telewizji kablowej w jednopiętrowym domku. Wprawdzie dopiero w najbliższym czasie zostanie doprowadzony do budynku sygnał, ale ja już dziś chciałbym wykonać instalacje RTV (przy okazji planowanego remontu).
Moja wizja instalacji wygląda następująco: kablówka zostanie doprowadzona z kanalizacji do budynku na parterze. Chciałbym przeciągnąć kabel na strych budynku i tam dokonać rozdziału sygnału na cztery pomieszczenia trzy na poziomie pierwszym i jeden na parterze. Ze względu na rozmieszczenie pomieszczeń, optymalnie było podzielić sygnał dwu stopniowo: pierwszy raz na dwa i potem każdy z nich ponownie na dwa.
Czy takie rozwiązanie jest właściwe, jeśli tak to jakiego osprzętu potrzebuje? Czy jeśli jednym z odbiorników będzie komputerowy tuner TV, potrzebuje dodatkowego izolatora?
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

#2 19-10-2007 18:11:12

8391781298
Użytkownik

Re: Kablówka w domku jednorodzinnym

Witam
proponuje wykonać instalacje gwieżdzistą to znaczy z każdego miejsca gdzie ma być TV zapodaj kabelek na strych. Takie rozwiązanie zaoszczędzi problemów w przyszłości z internetem oraz telefonem z kablówki pozatym jak wypniesz się na kablówke masz gotową instalacje pod mltiswitcha.
Pozdrawiam:)

Stopka forum