Forum elpio.pl

Forum przy sklepie www.elpio.pl Oferta Pracy   Projekt, montaż, serwis

Nie jesteś zalogowany.
Aby móc zadawać pytania i odpowiadać zarejestruj się.

#1 28-10-2006 22:07:47

grabek
Użytkownik

insalacja "hotelowa"

jakie urzadzenia są potrzebne, aby w każdym pokoju "hotelu" mieć możliwość odbioru programów np: TVP1; TVP2; czy inne naziemne oraz na innych kanałach telewizora kilku wybranych przeze mnie kanałów np :cyfrowego polsatu czy cyfry+ ??? bez osobnych tunerów w każdym pokoju, natomiast żeby obsługiwać to jednym pilotem telewizora... czyli programy z SAT musiałyby być przekombinowane na kanały TV... z góry dziękuję za pomoc...

#2 30-10-2006 10:39:29

maciej.m
Użytkownik

Re: insalacja "hotelowa"

Witam.

W takiej sytuacji dla każdego programu potrzebny jest tuner cyfrowy i modulator. Z wyjść modulatorów wszystko sumujemy na rozgałęźniku i po wzmocnieniu wpuszczamy w sieć. Dodatkowo więc rozgałęźnik - sumator i wzmacniacz. Taka forma "stacji czołowej" ze względu na "walory techniczne" ogranicza jednak ilość programów do 8 - 9 sztuk. Profesjonalne urządzenia pozwalające rozbudować system o większa ilość programów są przynajmniej dwukrotnie droższe. Są to tzw. Małe Stacje Czołowe. Cena jednego kanału w dobrych jakościowo urządzeniach rozpoczyna się od  ok. 1000 zł netto. W wersji z tunerami i modulatorami jest to +/- połowa ceny. Odbiór programów z platformy cyfrowej możliwy będzie po zawarciu umowy z nadawcą. Domowym systemem odbierać będzie można tylko jeden program - wybrany na receiverze.

#3 30-10-2006 16:26:46

grabek
Użytkownik

czyli :
chcąc mieć w telewizorze kilka kanałów z satelity i naziemne które moge odebrać muszę mieć...
anteny naziemne szerokopasmowe ustawione na konkretne strony świata...
antenę SAT + tyle tunerów ile chcę kanałów mieć w sieci kablowej...
coś co pozwoli zmienić to co tunery bedą wysyłać na sygnał który może wpuścić do sieci, bo przecież mogę wykożystać wyjścia antenowe z tunerów - w tym przypadku "modulatory"...
coś co pozwoli wpuścić wszystkie sygnały w jeden kabel...
coś co pozwoli rozdzielić sygnały w kablu na ileś tam kabli  zakończonych telewizorem...

anteny szerokopasmowe    antna SAT
                      | |                    |
                      | |             modulator <---- tuner ...
                      | |             modulator <----tuner ...
                      | |             modulator <----tuner ...
                      \  \            modulator <----tuner ...
                        \  \        ////
                          \  \    ////
                          _______
                         |_______|
                               |
              wyjścia|----|----| wyjścia
                               |
                               |
                             ...

coś jeszcze ? czy moge prosić o jakieś symbole owych urzadzeń ?

#4 02-11-2006 15:17:05

maciej.m
Użytkownik

Witam.

Symbole:

modulator  - CM 01 Triax
wzmacniacz - Amigo M800
sumator - RV 18
rozgałęźnik - RV 16, RH 12

Wyjść z tunerów Pan nie wykorzysta, gdyż jest to ten sam kanał, a jeśli jest regulacja, to w przedziale 2 - 3 kanałów.

#5 04-11-2006 11:22:25

grabek
Użytkownik

jaki będzie koszt owych urządzeń w Waszej firmie...oprócz kosztów abonamentu z cyrfą czy polsatem ??? na 30 pomieszczeń i dwie anteny naziemne oraz 5 tunerów ???

#6 06-11-2006 17:34:51

maciej.m
Użytkownik

Witam.

Cena modulatora (Nowość) 125,25 netto. Resztę cen znajdzie Pan na stronie internetowej.

#7 09-11-2006 20:13:31

grabek
Użytkownik

czyli robię tak : antena SAT z konwerterem takim co ma kilka wyjść.... tunery..do tunerów modulatory CM 01 Triax... z modulatorów na sumator RV-18... z niego na wzmacniacz Amigo M800 i już mam w kablu kilka kanałów z SAT...a gdzie podłączam anteny szerokopasmowe ? i czy wzmacniacz za sumatorem czy wzmacniacze przed ?

#8 22-11-2006 22:19:14

grabek
Użytkownik

Kolego Macieju czy moge liczyć na odpowiedź na powyższe pytania... mam takie nietypowe dla mnie zlecenie i musze już zacząć kupować sprzęt...

#9 24-11-2006 16:33:05

maciej.m
Użytkownik

Witam.

Sygnał z anten wpuszczamy między rozgałęźnikiem RV 18 a wzmacniaczem Amigo. Dalej już do sieci SMATV.

#10 16-04-2007 11:20:40

grabek
Użytkownik

pora się wziąść za instalację... czy jest urządzenie,które umożliwi mi puszczenie sygnału z konwentera i anten naziemnych jednym kablem z dachu do środka budynku ? stanęło na tym, że będą dwie anteny szerokopasmowe - każda w inną stronę, jedna antena FM, jedna czasza Cyfry+, to chciałbym jednym albo dwoma kablami wprowadzić do budynku i połączyć do 25 gniazd... z cyfry narazie będę miał maxymalnie 4-6 kanałów wpuszczonych w sieć TV...proszę o pomoc w doborze sprzętu ...

Stopka forum